Gèneres: Trobar imatges poètiques


Escriure és un exercici complex, i si matissem, escriure literatura és una tasca complicada. Com ja sabeu, des de petita, m'he aventurat en el món de la narrativa breu, i he escrit moltíssims contes, molts dels quals s'han perdut, i d'altres han acabat en un llibre. Un bon dia vaig començar a endinsar-me en el món de la poesia, suposo que per influència d'amistats que escriuen versos harmònics com Alfons Navarret, David Madueño, Jordi Valls, Rodolfo Del Hoyo, Jesús M. Tibau... De fet, els tres primers, en alguna ocasió m'havien dit que ho provés, ja que molts dels meus relats són proses poètiques. I bé, la qüestió és que escriure narrativa és una cosa molt diferent de provar d'escriure poesia. I de fet, dos dels bons amics aquí citats em van donar dos consells sobre el fet de crear versos: el primera es contextualitza amb la pregunta "I com es troben les imatges?" i en David Madueño va respondre: La pregunta del milió. Són inspiracions que poden venir de diversos llocs: coses que llegim que ens les generen, algunes que ja existeixen i les canviem una mica (els mites, per exemple), coses que veiem i vivim i que funcionen com a metàfores, coses imaginades.. . I el segon és el consell d',en Jordi Valls: pots pensar el circuït per anar en cotxe que si carretera o autopista, que si drecera o camí ral, però necessites conduir per adonar-te de la viabilitat de la planificació. Escriu i condueix atenta als senyals, així trobaràs la via. Equivocant-te i trobant possibilitats que ni t'havies plantejat i que potser resulta que és el camí veritable. Prova- error- prova... fins trobar la pedra de toc.

El cert és que són dues opinions que es complementen, ja que la primera aconsella buscar imatges i la segona, anar escrivint com si fóssim en una carretera. Així que trobar imatges poètiques és un exercici on cal tenir en compte les lectures, les vivències, i també voler arriscar-se a trobar-les escrivint, i concloc aquesta reflexió de Gèneres amb aquella famosa cita del pintor Pablo Ruiz Picasso: "La inspiració es troba treballant".

Comentaris

  1. Molt encertades, aquestes opinions, Roser! Els que et valorem i esperem ser mereixedors de la teua amistat, sabem des de fa temps que hi ha un univers per descobrir a les teues paraules. Deixa't conduir (i seduir) per elles. La resta només es fa caminant.
    Alfons Navarret

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies, Alfons! Jo valoro la teva amistat, i també el teu recolzament en aquest "nou univers per a descobrir les meves paraules".

    Una abraçada!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"